Ut_engelke met het mobieltje op de Sint Jan in 's-Hertogenbosch
mijn belevenissen

Hieronder vindt u mijn belevenissen als ut Engelke.

Woensdag 27 juli 2011

Het Stadsblad besteedde aandacht aan de nieuwe St. Jan in Madurodam. In dat artikel werd ook het telefoonnummer van Ut Engelke genoemd…….. dat heb ik vandaag geweten. Vele bellers die naar aanleiding van dit artikel hebben gebeld. Zo belde er een meneer Piet Bertrams die mij informeerde dat de spirituele vele liedjesschrijvers heeft geïnspireerd. Eén daarvan verwijst naar een land van de Engelen… Hij vroeg mij of ik het liedje misschien wel kende over de witte en zwarte zwanen. Het enige liedje die ik over zwarte en witte zwanen ken is het kinderliedje:

Witte zwanen, zwarte zwanen – Wie gaat er mee naar engelland varen? – Engelland is gesloten – De sleutel is gebroken – Is er dan geen timmerman – die de sleutel maken kan? – Laat doorgaan – Laat doorgaan – Wie achter is moet voorgaan!

Volgens deze heer verwijst dit liedje naar het land waar alle Engelen vandaan komen en legt hij tevens de link met het Zwanenbroedershuis. Gaat u maar eens in de bibliotheek onderzoeken, raadde de man mij aan. Nu is het voor mij natuurlijk onmogelijk om ongezien van mijn sokkel te gaan. Gelukkig heeft mijn aardse schepper mij een mobieltje gegeven met internetverbinding en dus vergat ik Twitter. Nog maar zelden heb ik zo genoten van Google!!

Het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat is het domicilie van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Een Broederschap dat al in 1318 is ontstaan en onlosmakelijk verbonden aan de stad ’s-Hertogenbosch. Onder de leden van Broederschap treft men zeer voorname personen aan zoals Willem van Oranje en Jeroen Bosch. Naast de verering van Maria speelde de Broederschap ook een belangrijke rol voor de ontwikkeling van de stad. Al lezende begrijp ik niet waarom Dan Brown deze stad nog niet heeft ontdekt. Hij zou een fantastisch boek kunnen schrijven waar filmproducers zoals Steven Spielberg handen erbij zullen jeuken om het verhaal op het witte doek te laten schijnen. Dan zou de restauratie van de St. Jan als vanzelfsprekend verzekerd zijn van de nodige financiën. Ik ga toch maar eens lobbyen met hier Boven! Stiekem denk al aan de rij beroemdheden die heel graag de rol van Plebaan willen invullen! Dat zou wat zijn een Richard Gere, Sean Connery, Matt Damon, Penelope Cruz of Angelina Jolie op een terrasje aan de Parade!!

Al snel werd ik uit mijn dagdroom geholpen, want de telefoon rinkelde opnieuw…. Dit keer werd ik nog blijer verrast! Ut Engelke werd gebeld door de heer Jan Kersten. Jawel, één van de bekende broers Kersten….. U weet wel de broer van Wim Kersten…één van de Twee Pinten. Zegt het u niets? Waarschijnlijk al meer als ik u enkele carnavalskrakers noem zoals: Bij ons staat op de keukendeur, Geef mij de liefde en de gein, Woensdagmorgen krijg je rode rozen en Bloemetjesgordijn. Welnu, de broer van Wim, vroeger in Den Bosch beter bekend als de Rooie Kersten, die belde!! Wat een eer! Mijnheer Kersten heeft ook het artikel in het Stadsblad gelezen en was bijzonder verrast toen hij geen elektronische stem hoorde! Dit maakt het nu zo leuk! Iedereen belt aanvankelijk uit nieuwsgierigheid en bij het horen van een echte engelen stem dan komt de lach! De gulle lach die aanstekelijk werkt en zonder enige schroom komen vaak de verhalen los! Hele leuke verhalen, soms pijnlijke herinneringen maar gelukkig leuke belevenissen die bellers aan Ut Engelke willen toevertrouwen….. Daarom beste dames en heren van de pers, het is niet interessant om te weten wie er achter Ut Engelke schuilt, maar juist de verhalen die de mensen aan Ut Engelke willen toevertrouwen!

 

 

Week 9 tot en met 16 mei

 

De tweede week van het telefonisch bereikbare engeltje op de Sint. Jan  zit er alweer op. Met oprechte verbazing wordt Ut Engelke nog steeds gebeld. De enorme hoos bellers van de eerste week loopt terug maar is nog lang niet opgehouden. Dagelijks wordt Ut Engelke nog door tientallen mensen gebeld. Wel duren de gesprekken nu enkele minuten langer. Duurde eerst de gesprekken 2 á 3 minuten, nu duren ze zeker minstens 3 minuten. Bovendien ontdek Ut Engelke bellers die vaker een gesprekje aan willen gaan. Het luisterend oor is nu gewoon praatpaal geworden!  

Zo is er een jongeman, wiens leeftijd Ut Engelke in schat onder de 14 jaar. Hij woont in het midden van het land. Hij belde aanvankelijk Ut Engelke uit nieuwsgierigheid midden in zijn voorjaarsvakantie. Het was een leuk gesprekje. Het gesprekje kreeg de volgende dag een vervolg omdat hij zich verveelde en geen vriendjes in de buurt had. ‘Ut Engelke wat zal ik nou eens gaan doen?’ vroeg hij. Het was lekker weer en dus opperde Ut Engelke om met vrienden te zwemmen, te voetballen of te vliegeren als dat in de buurt kon. Hij zou naar haar luisteren en warempel hij belde in de middag om te vertellen dat hij met z’n vriendjes heeft gevoetbald en daarna is gaan fietsen. Hij belde zelfs op de laatste dag van zijn vakantie. Toen eenmaal de scholen weer waren begonnen belde hij met op de achtergrond zijn vriendjes en vriendinnetjes. Veel gelach en plezier was het resultaat, inhoudelijk gesprek was er niet! De gesprekjes met hem zijn niet meer dagelijks, maar zo nu en dan belt hij om Ut Engelke gedag te zeggen!

Vervelend werd echter toen ook jongeren det telefoon van Ut Engelke belden om hun frustraties te uitten. De gesprekken varieerden van ordinair schelden tot flauwe opmerkingen zoals: als het regent heb je dan ook een nat kruis? Al snel werd dan de verbinding door Ut Engelke verbroken. Totdat Ut Engelke het licht zag. Deze jongeren, zowel meisjes als jongens, wisten zich geen raad toen Ut Engelke niet ophing maar hun juist liet uitpraten en vervolgens vroeg: ‘zo… u heeft een lange naam! Wat leuk dat u mij belt! Welke vraag wilt u mij stellen?’ Vaak was de reactie een verbluffende stilte dat of werd gevolgd door het verbreken van de lijn, of juist een schaterlach en een normaal gesprek. Een aantal keren boden ze zelfs hun excuses aan voor hun gedrag! Een gesprekje van 2 á 3 minuten heeft Ut Engelke slechts nodig gehad om dit soort gevallen weer tot zinnen te brengen.  Halleluja…. Wat een uitkomst. Dit soort gesprekken toch nog positief laten eindigen blijkt dus gewoonweg een nieuwe uitdaging te worden.

Leuker werd het toen Ut Engelke op een kordate manier een jongeman van 18+ wist te overbluffen. Nadat Ut Engelke opnam, reageerde de grapjas met: ‘Ja, go*******mme .. je spreekt met Jezus!’ Spontane reactie zou een druk op de knop zijn om het gesprek direct te verbreken omdat er namelijk werd gevloekt! In plaats daarvan reageerde Ut Engelke met: Je zus?? Ik heb helemaal geen zus! Beller: ‘nee, ik ben het JEEE ZUS!’ En weer reageerde Ut Engelke heel rustig en quasi verbaasd: ‘… dat zei ik..Ik heb GEEN ZUS!!’ De beller had enkele seconden nodig om het gesprekje tot zich te laten door dringen en kon er hard om lachen! ‘Jij bent echt goed!’ zei de beller lachend, wachtte niet meer op het antwoord en verbrak de verbinding!

Het resultaat van dit soort gesprekken? Een groot aantal van deze aanvankelijk onbeschofte bellers bellen nu voor een praatje. Sommigen van hen volgen Ut Engelke zelfs op Twitter! Moraal van dit verhaal? Humor brengt je verder!

Nieuw is nu dat Ut Engelke hulp inroept van patronaten! Voor allerlei mensen met kwalen, probleempjes op school of thuis, ziektes of gewoon omdat ze de sleutels kwijt zijn. Het leuke hieraan is dat de bellers daardoor moeten lachen en vervolgens gerust gesteld zijn. Daarnaast leert Ut Engelke nog veel meer van het rijke katholieke geloof! Al die heiligen die op voorspraak al eeuwen lang mensen hebben bijgestaan, blijkt anno 2011 nauwelijk te zijn veranderd! Op zondag en maandagmorgen kwam de hoos bellers die Ut Engelke vroegen hun bij te staan bij het eindexamen! Of Ut Engelke ervoor kon zorgen dat hij/zij een examen goed kon maken. Het antwoord daarop was heel simpel: ‘Natuurlijk, maar dan wel op voorwaarde dat hij/zij wel eerst goed moet leren!’. Dan pas belooft Ut Engelke haar Engelenmagie naar ze toe te blazen!

Eén ding staat vast: Ut Engelke heeft een bijzonder geloof! Ze gelooft in de goedheid van de mens. Naïef? Misschien wel, maar het feit dat mensen uiteindelijk toch lachen, geeft een goed gevoel dat bovendien heel aanstekelijk werkt…..

 

 

Week 2 tot en met 8 mei

 

 

Sinds een week is Ut Engelke ook telefonisch bereikbaar! Een initiatief dat warm is ontvangen en de gemoederen in de pers danig heeft bezig gehouden. Mensen hebben massaal gereageerd. In de afgelopen week heb ik geprobeerd te tellen, maar dat hield na drie uur tellen op! Zeker vorige week woensdag toen het ochtendnieuws van Omroep Brabant het telefoonnummer bekend maakte. Met gemak haalde ik 5 telefoongesprekken in een kwartier! Hele leuke reacties, veel complimenten en vooral vaak een bulderende lach door de telefoon.

Graag deelt Ut Engelke haar ervaringen aan de telefoon, daarom ook een FAQ speciaal voor kinderen. Maar voor de bijzondere gevallen daar zal meer aandacht aan worden besteed. Zoals een ene heer Jack uit Breda die een gedichtje opdroeg:

O gij schone Engel uit Den Bosch,
U maakt bij mij veel los,
wij kunnen van u nog veel lere,
U houdt ons geloof in ere
Gij staat op onze ouwe St. Jan
en die kan er ook wat van!
Met zijn mooie toren
die je overal kan zien en horen
en bij zonneschijn,
zal een parasolleke welkom zijn!

 Wie heeft dat nu ooit meegemaakt! Deze bewonderaar zegt zelf een Bosschenaar te zijn en woont nu Breda. Bij het horen van het initiatief om Ut Engelke zelf te kunnen bellen, miste hij Den Bosch. Zo’n ludieke initiatief paste in zijn beeld helemaal bij zijn stad Den Bosch. Nog gekker werd het toen zelfs een man belde die aan Ut Engelke de nummers vroeg voor het invullen van een Lottoformulier. Het was een zeer serieus gesprek waar over en weer eenvoudige rekensommetjes werden gemaakt die moesten leiden naar een nummer op zijn formulier. Gekker moest het toch niet worden!

De meeste bellers schieten in de lach wanneer de telefoon wordt opgenomen omdat zij een elektronische stemverwachten te horen.  Soms kunnen zij zich snel herstellen en komt een kort gesprekje op gang waarin zij zich verontschuldigen om hun nieuwsgierigheid. Anderen schrikken eerst en roepen wild om zich heen en beginnen dan teschaterlachen.

Heel ontwapenend zijn dan ook de kinderen die bellen. Het was immers Meivakantie en dus ook veel kinderen die het nieuws hebben meegekregen. De vragen die zij stelden, en daar komen de volwassenen niet op! Zo was er een meisje die zich af vroeg of Ut Engelke nu ook eens honger had, en wat ze dan graag zou willen eten. Weer een ander vroeg hoe je een engel kunt worden, op welke school kon je dat leren en of er ook een Engelendiploma is behaald. Leuk was ook de vraag of Ut Engelke ook bruin kan worden in de zon en of ze geen hoogtevrees had. Wat te denken van de vraag of een engel ook een mama heeft.

Maar bellers zijn ook kritisch en stelden serieuze vragen. Er was een man die niet lachte toen Ut Engelke opnam, hij stak meteen van wal: wat weet Ut Engelke van de pedofilie in de katholieke kerk! Een boze en duidelijk aangeslagen man met een monoloog waar menig cabaretier stil van zou worden. Maar met engelengeduld werd het gesprek in ieder geval met een gulle lach van de beller beëindigd. De opgedane ervaringen van deze week zijn in ieder geval dat mensen anno 2011 de behoefte hebben aan een ‘biechtvader’. Ut Engelke als moderne versie met onderliggende humor vult kennelijk in die behoefte!